empty label
מתי נאסרים
שאלה
שלום הרב.
ב"ה נכנסו לחודש תשיעי, ורצינו לדעת מתי נאסרים לקראת הלידה?
תודה רבה.
תשובה
שלום וברכה.
מאימתי נאסרים?
ככלל, בשני מצבים נאסרים בני הזוג: האחד, כאשר מתחיל דימום, והשני, כאשר יש פתיחת המקור, כפי שיבואר להלן.
יש מקרים בהם נאסרים בני הזוג לפני הלידה בוודאות, ויש מקרים המצריכים תשומת לב או שאלת חכם:
א. דימום ("שופעת")– אוסר. כתם (כמוגדר לעיל, בפרק ב: כתמים) אינו אוסר.
ב. ירידת מים – כמעט כל ירידת מים בכמות מרובה בימים הסמוכים ללידה מלווה בדימום מועט, ובני הזוג נאסרים.
אם הייתה ירידת מים בכמות קטנה (למשל, אם נספגו המים בלבנים) וניכר שאין דימום, אינם נאסרים.
ג. יציאת הפקק הרירי – אם יציאת ה"שעם" האוטם את פתח צוואר הרחם אינה מלווה בדימום – לא נאסרים. לעיתים, יש דימום קל הנמשך עם הפקק הרירי, והוא אוסר את הזוג. אכן, אם נראה כתם בלבד על הלבנים, דינו ככל כתם.
ד. צירי לידה – בזמן צירים רגילים מותרים בני הזוג זה לזה.
כשמתחילים צירים תכופים (כל 2 דקות) – גם טרם בדיקת מיילדת – יש לחשוש לפתיחה (כדלקמן בסעיף ז) ולנהוג באיסור.
ה. בדיקת מיילדת – הבדיקה כשלעצמה איננה אוסרת אם אין דימום מהרחם. לעיתים, הבדיקה גורמת לפציעה חיצונית מדממת ויש לשאול את המיילדת אם מקור הדימום מפצע, שאינו אוסר, או מקורו מהרחם ואוסר.
סטריפינג בזירוז לידה (פעולת הפרדת הקרומים העוטפים את העובר באמצעות החדרת אצבע לפתח צוואר הרחם) – בדרך כלל, פעולה זו גורמת לדימום ואוסרת. אם אינה מלווה בדימום – אינה אוסרת[1].
ז. פתיחת צוואר הרחם – אם בבדיקת המיילדת הוברר שיש פתיחה של 5 ס"מ (כ-½2 אצבעות), יש לחוש לדברי חכמים ש"אין פתיחת הקבר (=הרחם) בלא דם"[2], ובני הזוג נאסרים.
מהלידה השנייה והלאה נאסרים רק בפתיחה של 6 ס"מ.
[1] לקראת לידה, כאשר יש הכנה של הרחם ושל צוואר הרחם ללידה (מחיקה של 80%), לעיתים מציעים לאשה לבצע פעולת סטריפינג. המיילדת מכניסה אצבע לצוואר הרחם ומפרידה את הקרומים העוטפים את העובר. פעולה זו גורמת בעקיפין להתכווצות הרחם ולהתחזקות הצירים. הליך זה מתבצע רק כאשר יש כבר פתיחה טבעית של הרחם, והיא אינה כרוכה בהרחבת הפתח, שכבר נוצר באופן טבעי בתהליך הלידה. החדרת אצבע האוסרת בבדיקת רופא (פתחי תשובה, סי' קצד, ס"ק ד) נאמרה כאשר פעולה זו גורמת להרחבת פתח הרחם.
זירוז לידה: לעיתים, רופא ממליץ על זירוז הלידה, על ידי סטריפינג או אמצעי אחר. הלכתית, אין איסור בכך, אולם כדאי להתייעץ עם רב הבקיא בסוגיית יולדת. אם הרופאים טוענים שיש פיקוח נפש בדבר, ודאי שיש לנהוג על פי הדרכתם.
[2] שולחן ערוך קפח, ג; קצד, ב. עיין לעיל, בפרק ד: הדימום האוסר – סיכום, סעיף א, מקרה 4, בעמוד 37. יש מהפוסקים הכותבים שבני הזוג נאסרים כבר בפתיחה של 4 ס"מ, ויש המזכירים שיעור של 6 ס"מ (עיין שבט הלוי, סי' קצד, סעיף ב, אות ד, ד"ה ובכל יולדת). הדבר תלוי באומדן של הפוסק.
בברכת הטהרה, ברכה והצלחה.